Jalkaterapia

PALVELUT

PALVELUT

Jalkojen perushoito

Asiakkaan tarpeen mukaan valitaan hoitomenetelmä. Asiakas voi myös varata hoitoajan vain pelkkään kynsien lyhennykseen. Perushoidon yhteydessä keskustellaan mm. omahoitotottumuksista. Voimme asiakkaan kanssa yhdessä miettiä, miten ja millä kotihoito tapahtuu hänelle parhaimmin sopivalla tavalla. Tarvittaessa käydään esim. voimisteluohjeet yhdessä läpi. Kenkäohjaus kuuluu myös perushoitoon liittyviin asioihin. Kengällä on hyvinkin paljon vaikutusta käyttäjänsä jalkojen hyvinvoinnille!

Itse hoitotoimenpiteeseen kuuluu:

-jalkojen kylvetys

-kynsien lyhennys ja paksuuntuneiden kynsien ohennus hiomalla

-mahdollisten känsien ja kovettumien mekaaninen poisto

-ongelmakohtien kevennys

-jalkojen ihon rasvaus ihotyypille sopivalla voiteella

BEMER - JALKAHOIDON YHTEYDESSÄ

Asiakas sai jalkojenhoidon yhteydessä rentouttavan Bemer - hoidon. Hän on kokeillut jo useamman kerran tätä lisähoitoa ja hän on kokenut saavansa apua lonkan kipuihin.
Asiakas oli lonkan keinonivel operaatiossa 2021. Leikkauksen jälkeen hänelle tuli komplikaatioita, jotka hidastivat kuntoutumista. Kotiuduttuaan sairaalasta kävin antamassa hänelle Bemer-hoitoa 5 kertaa. Leikkauksen jälkeistä kudosturvotusta saatiin tuolloin vähenemään mikroverenkiertoa vilkastuttamalla. Tämä asiakas on sittemmin halunnut jokaisella jalkojenhoitokerralla myös Bemer-hoidon. " Tulee rennompi olo", hän kommentoi.

Käy tutustumassa käyttäjäkokemuksiin Hellisolujasi.fi blogista. 

Jos haluat kokea Bemer-hoidon rentouttavan vaikutuksen, ota yhteyttä p. 0400 420 626/Anne.

Ota rohkeasti yhteyttä! Ongelmasi saattaa tuntua "toivottamalta". Asiakkaan erilaiset hoitotarpeet ovat kuitenkin työtäni, ns.positiivinen "haaste", johon haluan antaa avun.

Ota rohkeasti yhteyttä! Ongelmasi saattaa tuntua "toivottamalta". Asiakkaan erilaiset hoitotarpeet ovat kuitenkin työtäni, ns.positiivinen  "haaste", johon haluan antaa avun.


PAKSUUNTUNUT KYNSI

Kynnen vaurioituminen esim. trauman seurauksena, varpaan virheasento tai liian ahtaan kengän pitkäaikainen käyttö saattaa vaurioittaa kynnen rakennetta. Kynsi kasvaa paksuksi ja sen väri saattaa samentua. Joskus tämä muutos sekoitetaan kynsisienen aiheuttamaksi.

Trauman seurauksena paksuuntunut kynsi on rakenteeltaan kova! Lääkehoidolla ei pysty vaikuttamaan kynnen kasvutapaan.

Paksuuntunut kynsi ohennetaan mekaanisesti. Tämä on kivuton toimenpide. Kasvaessaan kynsi taas paksuuntuu. Hoitoväli tällaiselle kynnelle on noin 3-6 kk.


KYNNEN SISÄÄNKASVU

"Kun on vaiva varpaassa, on kipu sydämessä!" 

Vanha suomalainen sananlasku pitää edelleenkin paikkansa.

Ensimmäisellä hoitokerralla tutkitaan, mikä mahdollisesti on aiheuttanut kynnen kasvusuunnan muuttumisen.

Syynä on

 1) niin leveä kynsilevy, ettei se mahdu sille tarkoitettuun tilaan tai

2) kynteen sattunut vamma. 

3) myös kapean tai lyhyen kengän käyttö altistaa kynnen reunan kupertumiselle.


Kynnen eristys copoleeni-kuidulla

Kynnen reunan puhdistaminen ja eristäminen kuitueristeellä (copoleni-eriste) antaa hyvän ensiavun kipuun.

JOUSIHOITO

Tehokkain, ei-kirurginen apu sisäänkasvavalle kynnelle on jousihoito. Titaanilangan avulla saadaan kynnen kasvusuuntaa oiottua ja kynttä "levitettyä", jotta kynnen reuna ei pääse aiheuttamaan kipua ja edelleen mahdollista tulehdusta.

Kynteen kiinnitetään valokovetteisella menetelmällä kynnen mallin vaatima titaanilanka. Hoitoaika tarpeen mukaan . Yleensä 2-6 kk. Kynnen kasvua seurataan 4-6 viikon välein. Jousihoito ei rajoita päivittäistä elämää, sen kanssa voi käydä suihkussa /saunassa/ uimassa.

Oikaisuhoidosta saa avun yleensä n. 1-2 vuodeksi, tarvittaessa hoito voidaan uusia.

Jos kynnen reuna on tulehtunut, pitää ottaa yhteyttä lääkäriin. Tulehdus täytyy saada rauhoittumaan, tarvittaessa esim. antibioottihoidolla.

Hoitomuoto sopii myös diabeetikoille. 

Ensiapuohje

Betadine-kylvetys on hyvä ensiapu kotihoidossa. Betadinea saa apteekista ilman reseptiä, se on jodipitoinen desinfioiva tuote. Ei sovi jodi-allergiselle!

Kylvetys:

laita n. 3-5 litraa, kädenlämpöistä vettä puhtaaseen vatiin, lisää 15-20 ml Betadine -liuosta . Kylvetysaika 7-10 min. Suojaa tulehduskohta puhtaalla sidoksella.

HUOMIOI: tarpeeksi tilavat jalkineet nopeuttavat osaltaan paranemisprosessia.

ORTEESI/

SILIKONITUKI

Orteesi / silikonituki

Tuki valmistetaan pehmeästä silikonimassasta. Mutoilu tehdään asiakkaan tarpeen mukaan, varpaiden virheasentojen korjaamiseksi.

Orteesilla saadaan apua esim. varvasvälikänsän uudelleen kasvun ehkäisemiseksi. Myös varpaiden päällipuolelle esim. kengän aiheuttaman hankauksen seurauksena kasvavan känsän ehkäisyyn.

Ns. vaivasenluu, hallux valgus, saattaa aiheuttaa kävellessä kipua. Virheasennossa olevan I-varpaan asentoa korjaamalla pyritään saamaan apua kipuiluun.

Silikonituki voi olla vain yhtä varvasta tukemassa tai sen avulla voidaan korjata kaikkien varpaiden asentoa. Myös amputoidun varpaan tilalle voidaan tehdä täyte silikonista.

Kynnenreunan sisäänkasvun hoidossa saa silikonituella lisätehoa paranemisprosessiin. 


Hoitoesimerkki


Asiakkaalla kipua vasemman I-varpaan kynnen mediaalisivulla.


Titaanilangasta muotoiltu oikaisujousi


Titaanilanka kiinnitetty kynteen. Hoitovaikutusta tehostamaan tehty silikonituki ykkös- ja kakkosvarpaiden väliin

Hoitoesimerkki

Vaurioitumisen seurauksena paksuuntunut kynsi, joka on hangannut viereisen varpaan päälle haavan. 

Tilanne ennen hoitoa.

Tilanne kynnen lyhennyksen ja mekaanisen ohennuksen jälkeen. Haava suojattu huopapehmusteella.

KYNSISIENEN HOITO

Kynsisienen hoito

Kynsisieni vaatii aina pitkäaikaista hoitoa. Varmin diagnoosi tehdään sieniviljelyn avulla. Sieniviljely-näyte otetaan joko terv.keskuksen laboratoriossa, lääkärin lähetteellä. Itse otan myös viljelynäytteitä. Näytteen lähetän Yhtyneet Medix laboratorioon tutkittavaksi. Viljelyvastaus tulee n. 4-6 viikon kuluttua näytteen otosta.

Lääkäri määrää oikean hoitovaihtoehdon. Hoitoina käytetään joko sisäistä tablettilääkitystä, hoitoaika yleensä vähintään 3kk. Toinen vaihtoehto on paikallisvalmiste. Siihen on kaksi vaihtoehtoa: reseptivalmisteet tai apteekin vapaassa myynnissäolevat tuotteet.

Mikäli asiakkaalle valitaan paikallishoito, pitää muistaa, että hoitoajan tulee olla riittävän pitkä. Infektoitunutta kynttä tulee hoitaa niin kauan, että se on terve ja täysimittainen. Esim. I-kynnen paikallishoito saattaa kestää yli vuoden.


LISÄAPUNA 

Lisäapua sieni-infektoituneen kynnen hoitoon saa joko kotona kynttä hiomalla tai jalkojenhoitajan/ jalkaterapeutin suorittamalla mekaanisella hionnalla. Infektoituneesta kynnestä poistetaan sienen vaurioittama osa mahdollisimman tarkkaan.

Joskus lääkäri saattaa suositella lisätehosteeksi ureaokluusiohoitoa. Sieni-infektoitunut kynsi suojataan huoparenkaalla ja kynnen päälle laitetaan viikoksi urea-pasta, jolla saadaan infektoitunut kynsi tai sen osa poistettua kaikkein tehokkaimmin. Jalkaa ei saa tuon viikon aikanakastella. Ureaokluusio on kivuton ja veretön toimenpide, eikä vaadi sairaslomaa. Mutta pitää muistaa, että pelkällä infektoituneen osan poistolla ei ongelmaa saada poistettua. AINA vaaditaan lisäksi lääkehoito.

Mekaaninen kynnen hionta auttaa paikallishoidon tehoa. Lääkeaine pääsee kohteeseensa tehokkaammin! 


KÄNSÄ JA KOVETTUMA

Känsä tai kovettuma jalkaterässä on yleensä varpaiden asentomuutoksien aiheuttama. Jalkaterän luisen rakenteen muuttaessa asentoaan, ns. kaarien laskeutumat, muutoksesta seuraa usein ihomuutosta. Iho pyrkii suojautumaan ärsytykseltä ja paksuuntuu.

Paksuuntunut ihon kohta, kovettuma/ callus aiheuttaa kipua. Känsän /kovettuman alusta saattaa jopa tulehtua.

Kovettumat ja känsät kannattaa poistattaa jalkojenhoitajalla/ jalkaterapeutilla. Poisto on kivutonta. Hoidon jälkeen laitetaan ongelmakohtaan esim. keventävä FleecyWep-huopa.

Samalla tarkistetaan kengän koko.

Asiakkaalle annetaan kotihoito-ohjeet.

SYYLÄ

Syylä on viruksen aiheuttama , pienehkö vaaraton kasvain iholla. Hoitamattomina syylät paranevat parissa vuodessa noin joka toiselta potilaalta. Ne saattavat uusiutua.

Sen poisto on hyvin haasteellista, koska syyläkudoksen täysin hävittävää hoitoa/ lääkettä ei ole.

Noin kymmenesosalla lapsista syyliä on käsissä ja jaloissa jossain ikävaiheessa.

Suurin haitta syylästä on kosmeettinen. Mutta esim. jalkapohjassa syylä saattaa aiheuttaa kipua kävellessä.

Hoidon yhteydessä poistan syyläkudosta mekaanisesti. Hoidon jälkeen paikallisesti käytettynä apteekista saatavaa paikallishoitoainetta.

JALKOJEN RASVAUS

Hoidon lopuksi jalat rasvataan, asiakkaan ihotyypille sopivalla voiteella. Käytössäni on usean eri tuotesarjan voiteita. Käytän pääsääntöisesti tuoksuttomia ihonhoitotuotteita.

Kotihoidossa huomioitavaa:

Säännöllinen rasvaus tärkeää. Voidetta otetaan kerrallaan vain sen verran, että se saadaan imeytettyä ihoon. Varvasvälejä ei saa rasvata! Voide valitaan ihotyypin mukaan.

Jos varvasvälit hautuvat helposti, niihin laitetaan villaa "tuulettamaan" varvasvälien ihoa.